Vakar sanaaca no balkona bik praatiigaak paskatiities. Dzesseju shamo kaadas stundas divas (vakarinjas, shis tas jaapadara), pirms tam gan bik nokolimeeju preciizaak (filminjas kannas fiicha straadaa lieliski ). Apskatiiju tikai spozhaakos un sev tiikamaakos objektus (kakls vel bik saap):
M31/32 - 25mm - fons tumshi zils, M31 galaktikas kodols labi redzams, ar saanu redzi taka mazliet redzams miglains izstiepums, turpat blakus (nevar nepamaniit) arii M32 - spozhs apaljsh miglains plekjis.
Perseja dubultkopa - wow, tikai prasaas tumshaaks fons. Abas kopas ielien 25mm okulaara redzes laukaa. Zvaigzniites izskataas kaa mazmaziitinji punktinji, veelreiz WOW.
M45 (Sietinjsh) - veelviens WOW, spozhaakajaam zvaigzniiteem maaaaazliet var maniit fotograafijaam raksturiigos difrakcijas spiekjus (dievinu), gandriiz visa kopa salien 25niekaa un tik daudz zvaigznju sietinjaa vel nebiju nekad redzeejis (gribu zem tumshaam debesiim to skatu redzeet). Ieliekot 10mm paraadaas vel zvaigznes, kuras ar 25mm neredz. Nofokuseet to 10nieku jau bija gruutaak, bet vel cieshami (viljnjojaas kaa juura taa atmosfeera).
M42/43 - njaaaaa... taadas detaljas savaa ZRT trubaa pat zem tumshaam debesiim neesu redzeejis, apertuura tomeer valda. 25mm (48x) redzami abi "spaarni" izteikta centraalaa dalja ar vairaakaam tumshaam joslaam un plankumiem. Barlowojoties (96x) centraalaa dalja paliek vel izteiksmiigaaka un redzamas arii smalkaakas puteklju joslas. Trapece jau sadaliijaas pie 48x (25mm), meegjinaaju dziit liidz 240x (diezgan extreemi ar std. okulaariem un to barlowu, kas man ir), bet ne no E ne F zvaigzneem ne minjas (darbs tumshaakaam debesiim un labaakiem okulaariem). Kopumaa LJOOTI iespaidiigi, ljoooooti gribu M42 redzeet zem tumshaam debesiim shai agregaataa .
Tests uz zvaigzneem - pie 48x viss mazs un kompakts, knapi var ieraudziit difrakcijas apljus, bet izskatas, ka aplji ir skaisti apalji un pilniibaa simetriski kaa intra taa extrafokaali. Dzenot palielinaajumu uz augshu aplji kljuva labaak redzami (kaa arii "baseina" efekts ), taapat visi izskatiijaas simetriski. Vismaz spogulim zonu nav un arii shis nav nekur lieki iespiests, vajag bik stabilaaku gaisu, lai vareetu virsmas gludumu noveerteet.
Par pashu komplektu:
25mm okulaars - maniem standartiem raada labi, protams ir "briinumi" uz malaam, bet laikam man aciis ir mazliet komas korektors , kautkaa minimaali taa koma man traucee.
10mm - nuu, vareetu buut labaaks. Gruuti nofokuseet vinju, laigan peec testa nekaadu dizho astigmatismu neparaada.
Barlow - nekaada dizhi labaa taa leeca laikam nav, hromatismu ieviesh. Asums gan ir ok.
Fokuseetaajs - shitais gan mani paarsteidza. Visos forumos esmu lasiijis, ka miinusos shie salstot iekshaa un vispaar esot baisie dranjkji, ka baisaa speele un vel sazin kas. Eeem, vakar bija daudz graadu miinusos, a vot neiesala shis, speeli vinjam arii neesu nekaadu izjutis vel, reagjee pat uz ljoti maigiem pagriezieniem un kustiiba vinjam ir gana gluda prieksh manis. Mosh saakushi ko labaaku razhot...
Mekleetaajs (9x50) - parasti par standarta mekleetaajiem neko dizhi labu nedzird un neraksta. Shitais lakam tad ir viens no tiem, kas ir tiiri ok. Atteels ir ljoti ass, redzes lenkjis arii gana liels (varbuut ~ 5Ć‚Ā°, bet preciizi nemeeriju +/- kaads Ć‚Ā°).
Kopumaa njemot, prieksh cenas, ljooti labs agregaats. Pat pie taa, ka dazhi cilveeki ir teikushi, ka tie standarta okulaari, kas naaki liidzi esot tikai miskastei domaati, es teiktu, ka tomeer kaut daljeeji, bet savu uzdevumu vinji pilda un iesaaceejam var paraadiit ljoti labus un skaistus atteelus.